Fout!
De ene houtsoort is de andere niet. Houtsoorten verschillen in geur, snelheid van verbranding en zelfs hoe makkelijk je het hout aansteekt.
Maar hoe kom je aan haardhout dat van goede kwaliteit is én dat bij je wensen past? Op welke eigenschappen moet je letten? Een vuurtje zorgt voor de nodige gezelligheid, in deze blog delen we vier tips om je kantoor gezelliger te maken.
Wij hebben het voor je uitgezocht.
Voordat je haardhout aanschaft, wil je zeker weten of het voldoet aan je wensen. Wil je een rustige, mooie vlam, dan adviseren wij essenhout. Ga je liever voor een krachtig vlammenspel? Dan is elzenhout de beste keuze. Zo zijn er nog meer brandeigenschappen die aansluiten bij verschillende wensen.
Tip: zo woon je duurzamer
Je hebt harde en zachte houtsoorten. Zachtere houtsoorten zijn onder andere berken en elzen. Deze houtsoorten zijn eenvoudig aan te steken en verwarmen een ruimte erg snel. Goed om te weten is dat ze hierdoor ook minder lang branden in vergelijking tot hardere houtsoorten, zoals eiken en essen.
Dus voor een lange, frisse zomeravond ga je voor eiken- of essenhout. Voor de koude wintermaanden wil je liever de zachtere houtsoorten, zoals berken en elzen. Zo heb je de woonkamer snel heerlijk warm.
Zo verzorg je haardhout het beste
Uiteraard wil je het gekochte haardhout zo lang mogelijk goed houden. Maar hoe verzorg je haardhout nu het beste? Het begint allemaal bij een goede opslag van het hout. Je wil het droog en schimmelvrij houden.
Een waterdicht afdak in de tuin is perfect voor de opslag van haardhout. Ons advies is een opening op het zuiden en een dichte wand op het westen. Zo ligt het haardhout de meeste uren in de zon en bescherm je het haardhout tegen (slag)regen.
Door het risico op opspattende regendruppels mag het haardhout niet op de grond liggen. Vermijd dat risico door de blokken op een verhoging van minimaal een meter hoog te leggen. Zo blijft het haardhout niet alleen droog, maar is het ook nog eens makkelijker te pakken.
Lees ook: de voor- en nadelen van een warmtepomp.
Onder het waterdichte afdak stapel je het hout tegen de muur en laat je enkele centimeters ruimte over tussen de blokken. Zo hebben de wind en zonnestralen vrij spel en creëer je een betere luchtcirculatie om de blokken.
Je kent de verschillende soorten haardhout en welke het beste aansluiten bij je wensen.
Een rustig vuurtje of een krachtig vlammenspel, het kan allemaal zolang je het juiste haardhout gebruikt. Kies de soort haardhout die het beste past bij jouw wensen en geniet van de vlammen en de warmte!