5 tips om duurzaam te wonen

Duurzaam wonen

Door de groeiende klimaatproblemen worden mensen zich bewuster van duurzaamheid. Steeds meer mensen nemen daarom stappen om hun huis te verduurzamen. De meeste investeringen dragen niet alleen bij aan het milieu, je bespaart er zelfs geld mee. Een win-win! We geven je hier 5 tips om je eigen woning duurzamer te maken.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een essentieel onderdeel van elk duurzaam huis. Ze geven je schone energie en soms zelfs zoveel dat je het kunt terugleveren aan je leverancier. Zonnepanelen zijn een lange-termijn investering en gemiddeld duurt het zo’n 20 jaar om quitte te spelen.

installeer zonnepanelen
Installeer zonnepanelen

Pelletkachel als duurzame warmtebron

Pelletkachels worden steeds populairder in Nederland. Een pelletkachel is een duurzame verwarmingsbron, met houtpellets als brandstof. Deze pellets bestaan uit zaagsel en houtafval dat is samengeperst tot kleine houtkorrels. Door de bijna volledige verbranding komen er geen giftige stoffen vrij en is het rendement van een pelletkachel zeer hoog. Het duurt gemiddeld 2 tot 6 jaar om je investering in een pelletkachel terug te verdienen.

Lees ook onze blog over de voor- en nadelen van een warmtepomp.

Pelletkachel als verwarming
Een pelletkachel is een duurzame verwarmingsbron

Voorkom sluipverbruik

Laat jij je apparaten ook weleens op stand-by staan als je ze niet gebruikt? Stand-by is misschien handig, maar je apparaten verbruiken op deze manier nog steeds energie. Zet ze daarom écht uit en voorkom het zogeheten sluipverbruik. Als het onhandig is om dat ene apparaat steeds aan en uit te zetten, gebruik dan een bespaarstekker. Zo’n stekker zorgt ervoor dat er geen energie wordt doorgelaten, ook niet als het apparaat op stand-by staat.

Koop gerecyclede producten

Probeer wanneer je kunt gerecyclede producten te kopen. Denk hierbij niet alleen aan wc-papier, maar ook aan grotere uitgaven als meubilair. Er is namelijk steeds meer meubilair op de markt dat wordt gemaakt van gerecycled hout of andere milieuvriendelijke materialen. Zo krijg je nog steeds een nieuw product, maar nu van materiaal dat anders misschien wordt weggegooid.

Isoleer je woning

Veel oudere huizen zijn, zeker wanneer je het vergelijkt met nieuwbouwwoningen, niet goed geïsoleerd. Dit komt het milieu niet ten goede. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel verloren gaat en hierdoor hoef je de verwarming minder snel een graad omhoog te doen.

isoleer je woning
Een geïsoleerde ruimte


Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten