Dit zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp

Voordelen van een warmtepomp 16.58.37

Warmte in je woonkamer door de lucht om ons heen. Dit is één van de duurzame manieren waarop een warmtepomp aan zijn energie komt. Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor deze vorm van duurzame energie. De voorspelling is dan ook dat dit aantal alleen maar zal stijgen.

Door deze milieuvriendelijke investering verlaag je jouw CO2-uitstoot en kom je in aanmerking voor subsidiemogelijkheden. Ook iets voor jou? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een warmtepomp

Voordeel 1 – de warmtepomp en dalende kosten

Lagere kosten door een warmtepomp
Lagere kosten door een warmtepomp

Door de aanschaf van de warmtepomp kom je op een duurzame manier aan een verwarmde woning. Een duurzame investering die jou laten besparen op energiekosten.

Hiermee zorg jij voor een waardevermeerdering van jouw woning met als gevolg een verbeterd energielabel. De overheid kan een investering als deze alleen maar toejuichen en doet dat ook door middel van subsidiemogelijkheden. Met de warmtepomp bespaar je dus niet alleen energie, maar ook geld.

Voordeel 2 – Door een warmtepomp verbruik je minder gas

Minder gas verbruik in Nederland
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief

In 2050 moet Nederland geheel van het aardgas af zijn, dat is het doel van de overheid. De overstap van gasketel naar warmtepomp is hierin een goede eerste stap. Deze milieubewuste pomp maakt slim gebruik van water, lucht en de bodem onder ons.

De energie uit de energiebronnen wordt omgezet tot warmte voor een warm thuis. Ook kan de toekomstgerichte warmtepomp zorgen voor verkoeling. Daarnaast vermindert de CO2-uitstoot van jouw woning flink door het gasverbruik dat je terugdringt. Hiermee draag je bij aan een beter milieu.


Voordeel 3 – Een warmtepomp is makkelijk te installeren

Het klinkt misschien alsof er een grote verbouwing staat te wachten, maar dat is in de meeste gevallen niet het geval. Met een paar kleine aanpassingen is een warmtepomp al te plaatsen.

De installatietijd van de warmtepomp verschilt tussen een middag en één werkweek. Dit hangt van het model warmtepomp en jouw type woning. Samen met de installateur wordt er bepaald welke aanpassingen nodig zijn om een warmtepomp te plaatsen naar jouw woonwensen. We raden je aan om, voordat je een warmtepomp aanschaft, de warmtepomp keuzehulp in te vullen.

De nadelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering

De aanschaf van een warmtepomp is nu eenmaal een financiële investering. Daar kunnen we niet omheen. Gemiddeld begint de aanschafprijs bij zo’n €3000. Een hoger of lager bedrag hangt af van het type warmtepomp. Ook moet er worden gekeken naar de huidige staat van jouw woning. De eventuele aanpassingen die nodig zijn bepalen de bijkomende kosten. Ook zijn er enkele vereiste verzekeringen gesteld. Welke hiervan nodig zijn verschilt per woning en model warmtepomp.

Een warmtepomp neemt woonruimte in beslag

Woon je klein? Dan wil je natuurlijk zuinig zijn op de ruimte die je hebt. Gelukkig is er een breed aanbod van modellen met verschillende groottes. Laat jouw woning checken door een gecertificeerd warmtepomp installateur. Op basis van jouw woonwensen en de woningkenmerken wordt er vervolgens een geschikte warmtepomp aanbevolen door de installateur.

Je hebt vergunningen nodig om een warmtepomp te installeren

Overstappen op schone energie
Overstappen op schone energie

Om over te stappen van gasketel naar warmtepomp heb je ook een aantal vergunningen nodig. Die kun je aanvragen bij de gemeente. Welke voor jou verplicht zijn moet zelf worden uitgezocht.

Hier kan de installateur je uiteraard bij helpen, maar dat betekent wel extra kosten. De warmtepomp is een relatief nieuw apparaat en er zijn weinig gecertificeerde installateurs. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de warmtepomp worden geïnstalleerd door een gecertificeerd installateur.

Een warmtepomp, doen of niet?

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor verduurzaming. Van warmtepomp tot LED lamp tot duurzame materialen als Solid Surface. De investering is bijna altijd de moeite waard.

Dat is goed nieuws voor het milieu, want een warmtepomp produceert duurzame energie. Uitzoeken of een dergelijke investering interessant is voor jouw woning is nooit verkeerd. Wij hebben een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat vind jij van duurzame energie?

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten