• home
  • Eames
  • De Eames Plastic Chair: baanbrekend ontwerp en tijdloze invloed

De Eames Plastic Chair: baanbrekend ontwerp en tijdloze invloed

Alle informatie over eames plastic chair

De Eames Plastic Chair, ontworpen door Charles en Ray Eames, is een iconische en baanbrekende stoel die als eerste plastic stoel met een gegoten zitschaal in massaproductie werd genomen. Het ontwerp combineert ergonomie, functionaliteit en comfort en is verkrijgbaar in verschillende modellen.

Oorspronkelijk van glasvezel, worden de stoelen nu gemaakt van milieuvriendelijk polypropyleen. De Eames Plastic Chair heeft een blijvende invloed op meubelontwerp.

Dit zijn de belangrijkste feiten over de Eames Plastic Chair:

  • Eerste massaproductieontwerp van een plastic stoel
  • Deelname aan MoMA ‘Low-Cost Furniture Design’-wedstrijd
  • Oorspronkelijk gemaakt van glasvezel; nu van polypropyleen
  • Verschillende modellen: DSW, DSR, DAR
  • Blijvende invloed op meubelontwerp

Ontstaan en ontwerp

De Eames Plastic Chair, ontworpen door Charles en Ray Eames in 1950, is een baanbrekende stoel die wordt beschouwd als het eerste massaproductieontwerp van een plastic stoel met een gegoten zitschaal. Het was het resultaat van hun deelname aan de ‘Low-Cost Furniture Design’-wedstrijd georganiseerd door het Museum of Modern Art (MoMA). Deze iconische stoel combineert een organische, ergonomische vorm met functionaliteit en is ontworpen om maximaal comfort te bieden.

Materiaal en productie

Oorspronkelijk gemaakt van met glasvezel versterkt polyester, veranderde de productie later naar polypropyleen vanwege milieuredenen en de behoefte aan recyclebare materialen. De stoelen worden nu geproduceerd door Vitra met behulp van hoogwaardige, milieuvriendelijke materialen en processen. De productie omvat het gebruik van up-to-date technologie om een solide en duurzame constructie te garanderen, terwijl de stoelen betaalbaar blijven.

overzicht van eames plastic chair

Varianten en toepassingen

De Eames Plastic Chair is verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder de DSW (Dining Side Chair Wood) met houten poten, de DSR (Dining Side Chair Rod) met een stalen onderstel, en de DAR (Dining Armchair Rod) met armleuningen en een stalen onderstel.

Dankzij hun veelzijdige ontwerp kunnen deze stoelen worden gebruikt in een breed scala aan omgevingen, zoals woningen, kantoren, scholen, en openbare ruimtes. In dit blog vind je een handig overzicht van alle Eames producten.

Overzicht van alle Plastic Chair uitvoeringen:

Model
DSWEames Plastic Chair: Dining Side Chair Wood, houten onderstel, zitschaal in verschillende kleuren
DSREames Plastic Chair: Dining Side Chair Rod, draadonderstel, zitschaal in verschillende kleuren
DAREames Plastic Chair: Dining Armchair Rod, draadonderstel, armleuningen, zitschaal in verschillende kleuren
DAWEames Plastic Chair: Dining Armchair Wood, houten onderstel, armleuningen, zitschaal in verschillende kleuren
DSXEames Plastic Chair: Dining Side Chair X-Base, vierpoots onderstel, zitschaal in verschillende kleuren
DAXEames Plastic Chair: Dining Armchair X-Base, vierpoots onderstel, armleuningen, zitschaal in verschillende kleuren

Let op: Dit is een voorbeeldtabel en er kunnen nog meer varianten en modellen bestaan binnen de Eames Plastic Chairs. De modelnummers kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant of uitvoering.

uitvoeringen van de Eames Plastic Chairs

Invloed en nalatenschap

De Eames Plastic Chair heeft een blijvende invloed gehad op het meubelontwerp. Het heeft de weg vrijgemaakt voor het gebruik van moderne materialen en technologieën en heeft het concept van betaalbaar, toegankelijk en functioneel ontwerp verder gepopulariseerd. De stoel blijft een symbool van modern design en wordt wereldwijd gewaardeerd door designliefhebbers en verzamelaars.

Ook interessant: alles over de Eames Lounge & Ottoman.

Tot slot

De Eames Plastic Chair is een iconische, baanbrekende stoel met blijvende invloed op meubelontwerp, die innovatieve materialen, technologieën en functioneel ontwerp samenbrengt.

De Eames Plastic Chair blijft een inspiratiebron voor modern meubelontwerp door zijn innovatieve gebruik van materialen, technologieën en functioneel ontwerp. Deze tijdloze klassieker wordt wereldwijd gewaardeerd.

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten