Keukenrenovatie, geef je keuken een upgrade

Keuken renovatie tips

Tips voor een keukenrenovatie

Kan jouw keuken wel een upgrade gebruiken? Misschien ben je uitgekeken op de kleur van je keukenfrontjes, zijn de handgrepen kapot of misschien is het tijd voor een extra kast. Wat je ook wilt, het is niet altijd nodig om een compleet nieuwe keuken aan te schaffen.

We snappen het, iedereen wil het liefst een nieuwe keuken kopen. Maar een nieuwe keuken is duur. En als je een nieuw huis gaat kopen, of hebt gekocht is het budget meestal al op voordat je de sleutels van je nieuwe huis hebt.

Met deze tips geef je je keuken een upgrade zonder teveel geld uit te geven.

Breng je wensen in kaart

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap van het het proces. Zonder een moodboard waarin je je wensen en doelen vastlegt ben je nergens.

Het belang van een mood board leggen we uit in ons blog waarin we uitleggen hoe je de perfecte kleur voor je interieur kiest.

Ten eerste is het belangrijk om in kaart te brengen welke onderdelen van je keuken echt aan vervanging zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende kraan, keukenkastjes waarvan de scharnieren kapot zijn of de kookplaat waarvan twee van de vier gaspitten niet meer werkt.

Vervolgens is het belangrijk om een mood board te maken waarin je duidelijk vastlegt welke stijl je nastreeft. Je kunt een online mood board maken met Pinterest of je kunt een offline mood board maken door afbeeldingen uit magazines te knippen. Je zult vrij snel merken welke stijlen en keukens je wel of niet aanspreken.

Denk ook na over het apparatuur dat je nu wel of niet in je keuken hebt ingebouwd. Als je een vaatwasser gaat inbouwen moet je hier een andere kast voor opgeven en je zult waarschijnlijk een extra leiding moeten aanleggen.

Vervang je aanrechtblad

Het aanrechtblad heeft een enorme impact op de uitstraling van je keuken. Een nieuw werkblad zorgt direct voor een frisse uitstraling. Er zijn ontzettend veel keuzemogelijkheden en ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Onze voorkeur gaat uit naar een aanrechtblad van duurzame kunststof. Dit is het meest hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. We raden een aanrechtblad van hout af.

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de woon- en interieurbranche.

keuken renovatie voorbeeld

Vervang de keukenvloer

Een keukenvloer krijgt veel te verduren, je staat vaak op dezelfde plek en tijdens het koken zullen er de nodige etenswaren op de grond vallen. Als je vloer er versleten en vies uitziet is het een slim idee om deze te vervangen. Ook dit is een relatief kleine ingreep. Zelf zijn we groot voorstander van tegels in de keuken.

Mooie tegels geven een luxe uitstraling en zijn makkelijk in onderhoud. Sommige tegels zijn erg gevoelig voor vetvlekken, laat je dus goed informeren.

Knap de keukenkasten op

Keukenkasten zijn sfeermakers. Als de keukenkasten voorzien zijn van oude donkerbruine fronten kun je deze vrij makkelijk vervangen door frisse witte keukenfrontjes. De hele keuken zal een compleet andere uitstraling krijgen. De meeste keukenkasten hebben een standaardafmeting, je kunt nieuwe fronten kopen bij de keukenleverancier, Ikea of bij de bouwmarkt.

Als je de fronten toch gaat vervangen, check dan direct alle scharnieren. Dit scheelt een hoop frustraties.

Vervang de tegelwand

Veel keukens zijn voorzien van een tegelwand. De tegels beschermen de muur tegen spatwater en vettigheid. De tegels en voegen geven de keuken snel een saaie uitstraling. De tegels kun je vrij makkelijk vervangen.

Gebruik bijvoorbeeld vrolijke Portugese tegels om je keuken een mediterrane uitstraling te geven.

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten