Woon duurzamer met deze tips

Duurzaam wonen

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de huis- en interieurbranche. Het wordt steeds belangrijker om je huis te verduurzamen. Als het op verduurzaming aankomt zijn de mogelijkheden ontelbaar. Vaak wordt er bij een verduurzamingsslag geïnvesteerd in relatief ingewikkelde oplossingen zoals het aanschaffen van een pelletkachel, het aanbrengen van isolatie of gasloos wonen.  

Maar wist je dat je interieur ook kan bijdragen aan een duurzame woning. Er zijn veel mogelijkheden om je interieur milieuvriendelijker en duurzamer te maken. In deze blog bespreken we een aantal mogelijkheden om je interieur te verduurzamen.

Kies voor natuurlijke producten

Dit komt goed uit, het gebruik van natuurlijke producten is één van trends in 2019. Een duurzaam product is gemaakt van goede, natuurlijke materialen en wordt op een milieuvriendelijke manier gemaakt er getransporteerd. Ook de verwachte levensduur is van invloed op de duurzaamheid. Om een voorbeeld te noemen: kies voor kledinghangers vervaardigd uit bamboe in plaats van plastic.

Biologisch schoonmaakmiddel

Schoonmaakmiddelen zijn vaak slecht voor het milieu. Schuurmiddel bevat bijvoorbeeld bleek, chloor en kleine plastic korrels. Deze stoffen zijn niet goed voor het milieu. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen. Het lijkt misschien iets heel kleins, maar door het het gebruik van niet duurzame schoonmaakmiddelen belanden er ontzettend veel schadelijke stoffen onnodig in het milieu.

Kies voor ledlampen

Ledlampen zijn het perfecte alternatief voor de gloeilamp. Gaat er een lamp kapot in je huis? Kies dan voor ledverlichting. De initiële aanschafprijs van een ledlamp is hoger dan een traditionele lamp. Maar ledlampen gaan 10x zo lang mee en verbruiken in die 10 jaar significant minder energie. Overstappen op led is een relatief kleine investering met een grote impact.

Voorbeeld van een duurzame ledlamp

Recycle wat je kunt

Aan de ene kan kopen we heel veel dingen die we eigenlijk niet hebben. Aan de andere kant gooien we heel spullen die we niet meer nodig hebben weg. We zijn minder gehecht aan onze spullen. Maar voor veel geldt dat je het kunt recyclen: verf een oude kast in een nieuwe trendy kleur of breng het naar een kringloopwinkel en maak er iemand anders blij mee. Misschien vind je wel een van de meest iconische designerstoelen bij de kringloopwinkel 😉

Vervang je houtkachel voor een pelletkachel

Houtkachels zijn slecht voor het milieu, ze stootten veel fijnstof uit. Daarnaast kunnen ze ook in huis voor overlast zorgen, denk aan geur een rook. Veel mensen denken dat een pelletkachel ook een houtkachel is. De enige overeenkomst tussen een pelletkachel en een houtkachel is dat brandstof hout is. Een pelletkachel is een duurzaam alternatief, heeft een hoger rendement en stoot minder fijnstof uit.

pelletkachel in plaats van een houtkachel

Bronnen: Rijksoverheid

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten