• home
 • Kantoor
 • Tips om je kantoor in te richten en de productiviteit te verhogen

Tips om je kantoor in te richten en de productiviteit te verhogen

kantoor inrichten tips

In dit blog delen we tips voor het ontwerpen van een efficiënt, productief en comfortabel kantoor.

Belangrijke aspecten zijn het begrijpen van doelstellingen en behoeften, kiezen van een geschikte locatie en ruimte, creëren van een functionele indeling, zorgen voor ergonomie en comfort, kiezen van een passende interieurstijl, aandacht voor akoestiek, voldoende opbergruimte, ruimtes voor ontspanning en sociaal contact, milieuvriendelijkheid en betrekken van het team bij het ontwerpproces.

Door deze factoren te overwegen, kan je een succesvolle werkomgeving creëren.

“Een doordacht kantoorontwerp leidt tot een succesvolle en prettige werkomgeving voor iedereen.”

Dit zijn de tips:

 1. Bepaal de doelstellingen en behoeften van jouw kantoor
 2. Kies de juiste locatie en ruimte
 3. Maak een functionele indeling
 4. Zorg voor een comfortabele en ergonomische werkomgeving
 5. Kies een passende interieurstijl
 6. Besteed aandacht aan akoestiek en geluidsisolatie
 7. Zorg voor voldoende opbergruimte
 8. Maak ruimte voor ontspanning en sociaal contact
 9. Vergeet de milieuvriendelijkheid niet
 10. Betrek je team bij het ontwerpproces

Tip 1 – Bepaal de doelstellingen en behoeften van jouw kantoor

Voordat je begint met het ontwerp van je kantoor, is het belangrijk om de doelstellingen en behoeften van je werkruimte te begrijpen. Denk na over hoeveel mensen er in het kantoor werken, welke taken ze uitvoeren en welke faciliteiten ze nodig hebben om efficiënt te werken. Het is essentieel om een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bereiken met je kantoorruimte voordat je begint met het ontwerpproces.

“Een goed kantoorontwerp begint met het begrijpen van de doelstellingen en behoeften van de gebruikers.”

Tip 2 – Kies de juiste locatie en ruimte

De locatie en grootte van je kantoorruimte zijn cruciale factoren bij het ontwerpen van je kantoor. Een goed gelegen kantoor, dichtbij openbaar vervoer en voorzieningen, zal de tevredenheid en productiviteit van werknemers verhogen. Houd rekening met de grootte van je team en de groeiplannen van je bedrijf bij het kiezen van een geschikte ruimte.

“Een strategische locatie en voldoende ruimte zijn essentieel voor een succesvol kantoorontwerp.”

Tip 3 – Maak een functionele indeling

Bij het ontwerpen van je kantoor is het belangrijk om na te denken over de indeling en de manier waarop de verschillende ruimtes worden gebruikt. Maak zones voor verschillende soorten werk, zoals geconcentreerd werken, samenwerken, ontspannen en sociale interactie. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor beweging en dat de indeling van het kantoor de workflow bevordert.

“Een functionele indeling verbetert de productiviteit en zorgt voor een prettige werkomgeving.”

ergonomische bureaustoel voorbeeld

Tip 4 – Zorg voor een comfortabele en ergonomische werkomgeving

Ergonomie is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Investeer in ergonomische stoelen en verstelbare bureaus om het comfort en de gezondheid van je team te waarborgen. Zorg daarnaast voor voldoende verlichting, zowel natuurlijk als kunstmatig, om vermoeidheid en visuele problemen te voorkomen.

“Een comfortabele en ergonomische werkomgeving draagt bij aan het welzijn en de productiviteit van werknemers.”

Tip 5 – Kies een passende interieurstijl

De interieurstijl van je kantoor heeft invloed op de sfeer en het algehele gevoel van de ruimte. Kies een stijl die aansluit bij je bedrijfscultuur en de persoonlijkheid van je team. Dit kan variëren van een minimalistisch ontwerp met strakke lijnen en neutrale kleuren tot een meer uitgesproken en kleurrijk thema. Zorg ervoor dat je stijl consistent is in alle ruimtes van het kantoor om een harmonieuze werkomgeving te creëren.

“De interieurstijl van een kantoor weerspiegelt de bedrijfscultuur en draagt bij aan een prettige werksfeer.”

Groene moswand

Tip 6 – Besteed aandacht aan akoestiek en geluidsisolatie

Geluidsoverlast kan een groot probleem zijn op kantoor, vooral in open werkruimtes. Besteed aandacht aan de akoestiek van je kantoor door geluidsabsorberende materialen te gebruiken, zoals tapijten, gordijnen en akoestische panelen. Zorg ook voor voldoende geluidsisolatie tussen verschillende ruimtes, zoals vergaderzalen en individuele werkplekken, om geluidsoverlast tot een minimum te beperken.

“Goede akoestiek en geluidsisolatie zorgen voor een rustige en productieve werkomgeving.”

Tip 7 – Zorg voor voldoende opbergruimte

Een rommelig kantoor kan de productiviteit en het welzijn van werknemers negatief beïnvloeden. Zorg voor voldoende opbergruimte, zoals kasten, planken en laden, zodat iedereen zijn of haar werkplek netjes en georganiseerd kan houden. Moedig je team aan om hun werkplek opgeruimd te houden, omdat een georganiseerde werkruimte bijdraagt aan een georganiseerde geest.

“Voldoende opbergruimte is essentieel voor het behoud van een georganiseerd en productief kantoor.”

Tip 8 – Maak ruimte voor ontspanning en sociaal contact

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning op kantoor. Creëer ruimtes waar werknemers even kunnen pauzeren en ontspannen, zoals een loungehoek of een buitenruimte. Zorg ook voor mogelijkheden voor sociaal contact, zoals een gemeenschappelijke keuken of eetruimte, waar werknemers kunnen samenkomen en informele gesprekken kunnen voeren.

“Ontspannings- en sociale ruimtes dragen bij aan het welzijn en de tevredenheid van werknemers.”

Tip 9 – Vergeet de milieuvriendelijkheid niet

Bij het ontwerpen van je kantoor is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Kies energiezuinige verlichting en apparatuur, gebruik duurzame materialen en zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie. Door milieuvriendelijke keuzes te maken, draag je bij aan een betere wereld en verhoog je de tevredenheid van je werknemers die zich bewust zijn van hun ecologische voetafdruk.

“Een milieuverantwoord kantoorontwerp draagt bij aan een duurzamere toekomst en verhoogt de tevredenheid van milieubewuste werknemers.”

Tip 10 – Betrek je team bij het ontwerpproces

Tot slot is het belangrijk om je team te betrekken bij het ontwerpproces van het kantoor. Luister naar hun input, ideeën en behoeften om een kantoorruimte te creëren die bij iedereen past. Door je werknemers inspraak te geven, zorg je ervoor dat hun behoeften worden meegenomen en dat ze zich meer betrokken en tevreden voelen in hun werkomgeving.

“Het betrekken van je team bij het ontwerpproces zorgt voor een kantoorruimte die aansluit bij de behoeften en wensen van iedereen.”

Tot slot

Het ontwerpen van een kantoor vereist een zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Door rekening te houden met factoren zoals de doelstellingen, locatie, indeling, ergonomie, interieurstijl, akoestiek, opbergruimte, ontspanningsruimtes, milieuvriendelijkheid en inspraak van je team, kun je een efficiënte, comfortabele en productieve werkomgeving creëren die bijdraagt aan het succes van je bedrijf. Veel succes met het ontwerpen van jouw ideale kantoorruimte!

“Een doordacht kantoorontwerp leidt tot een succesvolle en prettige werkomgeving voor iedereen.”

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten