Zeven tips voor het kopen van een pelletkachel

Duurzaamheid

Denk jij na over een pelletkachel? Dat is niet gek. Steeds meer mensen kiezen voor deze milieubewuste kachel. Toch is de zoektocht naar een perfecte pelletkachel ingewikkeld. Er zijn verschillende soorten en maten. Daarom geven wij zeven tips om de juiste pelletkachel uit te zoeken. 

1. Het vermogen van de pelletkachel 

Elke pelletkachel kan tot een bepaald vermogen stoken. Dit wordt berekend in kilowattuur. Meet dus de ruimte op waar je de kachel gaat plaatsen. Immers, moet de kachel de hele ruimte verwarmen. Ga niet op de grote af, maar ga af op het vermogen. Dit geeft aan of de ruimte wel door de kachel kan worden verwarmd. 

Is jouw woonkamer bijvoorbeeld 30 m2? Dan moet je gaan voor een kachel met een vermogen heeft van 3 kWh. Zo wordt de gehele ruimte verwarmd. 

2. Een losse pelletkachel of met schoorsteen

Heb je een schoorsteen? Dan kun je een pelletkachel met schoorsteen plaatsen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een pelletkachel zonder schoorsteen. Dit zijn vrijstaande modellen. Afhankelijk van jouw wensen en hoe jouw huis is gebouwd, kies je zo de perfecte kachel. 

3. Waar is de pelletkachel gemaakt? 

Een pelletkachel is goedkoop te krijgen. Maar let op waar een pelletkachel is gemaakt. Een goedkope kachel uit China lijkt aantrekkelijk, maar heeft zijn nadelen. Vaak is de kwaliteit laag ten opzichte van de modellen uit Europa. Kijk dus waar een pelletkachel is ontwikkeld en gemaakt.

4. Het oog wil ook wat 

Een pelletkachel is natuurlijk vooral functioneel. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. De kachels worden in verschillende vormen en maten gemaakt. Van een kleine kachel tot aan een hangende pelletkachel, alles is mogelijk. Kijk dus goed wat past bij jouw interieur. Het wordt immers onderdeel van jouw huis. 

Tip: dit zijn 5 onmisbare gadgets voor in huis.

5. Kijk voor aanschaf hoe de pelletkachel brandt 

Het vermogen en design zijn allemaal onderdelen waar je naar kijkt bij aanschaf. Maar hier houdt het zeker niet op. Ga eens langs bij een dealer. Hier kun je zien hoe een kachel eruit ziet als deze aanstaat. Maar ook horen of het lawaai minimaal is. De kachel wordt onderdeel van je interieur. Het is belangrijk dat deze geen irritante geluiden maakt. 

6. Bekijk de gebruiksaanwijzing vooraf

Meestal schaf je een product aan en lees je pas na aanschaf de gebruiksaanwijzing. Maar eigenlijk is dit heel krom. Als je een pelletkachel koopt die ingewikkeld is in bediening, dan ben je er toch minder blij mee. Bekijk daarom vooraf de gebruiksaanwijzing. Je koopt dan niet alleen mooie en functionele pelletkachel, maar ook één die handig is in gebruik en onderhoud. 

7. Maak je aankoop compleet met pelletkachel accessoires

Maak direct bij aankoop alles compleet. Informeer welke accessoires een must zijn voor een pelletkachel, zoals een aszuiger. En leer meer over met welke producten je de kachel reinigt. 

Met deze zeven tips koop je met gemak de beste pelletkachel voor jouw huis.

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten