Dit zijn de 5 meest iconische designerstoelen

Fritz hanzen design classic

 

#5 – Verner Panton “Stacking Chair”

Ontworpen in het jaar 1960 in Denemarken

In 1960 een baanbrekend ontwerp, het was de eerste stoel die uit één stuk kunststof werd vervaardigd. Het meest bizarre van dit ontwerp is dat de stoelen gestapeld kunnen worden. De stoel wordt ook wel de Panton Chair genoemd en is zo tijdloos dat hij in iedere kamer een toegevoegde waarde is. De stoel is in 1960 ontworpen maar ging pas rond 1968 volledig in productie.

De Panton is in meer dan zes kleuren verkrijgbaar. Lees in deze blog hoe je de perfecte kleur voor je interieur kiest.

design klassieker voor luxe uitstraling

#4 – Arne Jacobsen “Egg”

Ontworpen in het jaar 1958 in Denemarken

De Egg is speciaal ontworpen voor het SAS royal hotel in Copenhagen, samen met veel andere meubelen die net zo succesvol zijn als de Egg. Bij veel strakke design stoelen is het design beter dan het zitcomfort, maar de Egg zit echt fantastisch. De stoel heeft heeft een zachte en sexy uitstraling en doordat je in een soort cocon zit, wordt het geluid om je heen enigszins gedempt. Perfect voor in een receptie van een hotel!

egg chair in hotel lobby

#3 – Ludwig Mies van der Rohe “Barcelona”

Ontworpen in het jaar 1929 in Duitsland

De Barcelona chair wordt ook wel de Rolex of Rolls-Royce onder de stoelen genoemd. Deze stoel is oorspronkelijk ontworpen om het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 aan te kleden. Het is nooit de bedoeling geweest om een stoel te ontwerpen die zo vaak geproduceerd zou worden. Ludwig Mies van der Rohe wilde gewoon een mooie stoel ontwerpen. En dat is gelukt, hoewel de Barcelona chair er fantastisch uitziet zit hij niet eens zo comfortabel… Je ziet de Barcelona chair het meest in kantoren.

barcelona chair in luxe uitvoering

#2 – Eero Saarinen “Tulip”

Ontworpen in het jaar 1955 in Amerika

Dit design heeft voor de nodige opschudding gezorgd toen Eero Saarinen de tekeningen van zijn design prijsgaf. De bestaande vorm van stoelen was hem een doorn in het oog. Die vier poten vond hij maar niks, veel te rommelig. Hij ging op zoek naar een manier om het probleem van de vier poten op te lossen. Saarinen heeft meer dan tien jaar aan de techniek gewerkt waarmee hij uiteindelijk de Tulip heeft gemaakt.

Je kunt het je niet voorstellen maar in ‘the fifities’ was het ondenkbaar om een stoel uit een stuk glasvezel te maken met slechts één poot als basis. De Tulip was zelfs zo populair dat hij zelfs voorkomt in de U.S.S. Enterpise uit Start Trek.

Tulip als meest iconische stoel

#1 – Charles & Ray Eames “Lounge & Ottoman”

Ontworpen in het jaar 1956 in Amerika

De lounge & ottoman, wat ons betreft de mooiste stoel ooit gemaakt. Deze stoel is zo iconisch dat het MOMA in New York hem heeft opgenomen in de collectie. Als je de ontwerpen van Charles & Ray Eames kent, zie je dat de lounge & ottoman een zeer luxe evolutie van voorgaande experimenten en ontwerpen is. De padding is bedekt met luxe leer. De Eames lounge straalt exclusiviteit en comfort uit. De vintage rozenhout variant is het meest geliefd bij de kenners.

Bekijk hier een overzicht van alle Eames producties.

Lounge chair van Eames icon

 

In deze blog delen we drie design hacks voor een hogere productiviteit van je medewerkers.

Bronnen: Vitra, GQ en Knoll

 

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten