• home
  • Interieur
  • Zo kies je de perfecte kleur voor je nieuwe interieur

Zo kies je de perfecte kleur voor je nieuwe interieur

de perfecte verf kiezen

Dit is een must read… Want wat je ook gaat doen, de kleur van je interieur bepaalt de sfeer en uitstraling van je huis. Met warme kleuren kun je gemakkelijker een gezellige en knusse sfeer creëren dan met koele kleuren.

Dus voordat je je huis of een bepaalde kamer kunt gaan inrichten moet je de kleuren bepalen. Als je warme kleuren zoals donkerrood of olijfgroen kiest, weet je dat een Scandinavisch waarschijnlijk niet goed zal passen.

Wat zijn kleuren eigenlijk?

Kleuren zijn een gek principe, ondanks dat kleur niet tastbaar is maken ze ons leven mooier. Om kleuren te kunnen waarnemen hebben we licht nodig. Een kleur ontstaat namelijk wanneer licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar het licht op schijnt. Het licht dat weerkaatst zorgt ervoor dat wij een bepaalde kleur ervaren. Contrast is heel erg belangrijk.

Wat zijn kleuren

Begin altijd met een moodboard

Een moodboard is een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel. Door een moodboard kun je het idee dat je hebt goed uitbeelden. Je kunt dit online doen met Pinterest bijvoorbeeld of je kunt een offline moodboard maken door afbeeldingen uit magazines te knippen.

Je zult vrij snel merken welke stijlen, kleuren en type meubelen je wel of niet aanspreken. Een mood board werkt als een stijlgids. Ook voor het renoveren van je keuken kun je een mood board maken.

Voorbeeld moodboard

De juiste verf kiezen

Is je mood board af? Dan is het tijd om een kleurenpalet samen te stellen. Afhankelijk van de ruimte kies je altijd een (en soms twee) basiskleuren. Het is belangrijk om accentkleuren te kiezen die goed bij je basiskleuren passen.

Maak je keuze nooit in de bouwmarkt. Neem altijd een aantal kleurenkaarten of een grote kleurenwaaier mee naar huis. De kleuren worden namelijk sterk beïnvloed door de lichtinval.

Je kunt je wel voorstellen dat de kleur er thuis anders uit zal zien dan in het licht van de tl-lampen in de bouwmarkt. Sommige verfmerken bieden een proef roller aan, hiermee kun je ongeveer een vierkante meter verven.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen raden we altijd aan om een houten plaat te verven zodat je de kleur op meerdere plekken in de kamer kunt testen.

Verf kiezen tips

Dit artikel is geschreven door Redactie

Gerelateerde berichten